Karo Seramik Sınıflandırması

28 Aralık 2020
Karo Seramik Sınıflandırması

Karo seramikler Türkiye'de "TS EN 14411" Karo Seramik Standarı'na göre üretilmektedir. EN 14411 standardı Avrupa Birliği'ne bağlı tüm ülkelerde geçerlidir. Gümrük Birliği'ne tabi olan ülkeler bu standardı aynen kullanabildikleri için standart, TSE tarafından Türkçeleştirilerek aynen yayınlanmıştır.

Karo seramikler duvar, yer, dış cephe, havuz, endüstriyel ortam, ıslak ortam vb. çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Standartlar, karoları duvar karosu, yer karosu, dış cephe karosu gibi ayrıma tabi tutmak yerine bünyenin gözenekliliğini veren su emme oranı ve şekillendirme metoduna göre sınıflandırmaktadır.

Karo seramiklerin sınıflandırılması, şekillendirme ve su emme grupları bazında yapılmaktadır.

Su emme grupları; 3 farklı su emme grubu ve bunların alt gruplarından oluşmaktadır.

a)Düşük su emmeli karolar (Grup I), su emme oranı <=%3

b)Orta su emmeli karolar (Grup II), %3 < su emme oranı <=%10

c)Yüksek su emmeli karolar (Grup III), su emme oranı >%10

Bünye Çeşitleri

Duvar Karosu

1050-1100 °C arasında fırınlanır. Bünyenin gözeneklilik oranını belirten su emme oranı %10 - %20 arasındadır. Bu sebeple kırılma dayanımı düşüktür. Kalınlığı 7,5 mm'nin üstünde olan duvar karolarında kırılma dayanımı 600 N'nin üzerindedir. Dona karşı dayanıklı değildir. Sadece iç mekanlarda kullanıma uygundur. Yerde kesinlikle kullanılmaz. Duvar karoları her zaman sırlıdır.

Yer Karosu

1100-1150 °C arasında fırınlanır. Bünyenin gözeneklilik oranını belirten su emme oranı %0,5-%3 arasındadır. Yük taşıma kapasiteleri yüksektir. Kırılma dayanımı, kalınlığı 7,5 mm'nin üzerindeki karolarda 1100 N'nin üzerindedir. Dona karşı dayanıklıdır. Duvar karolarına göre daha sert ve daha dayanıklıdır. İstenildiği takdirde duvarda da rahatlıkla kullanılabilir. Yüzeyindeki kaplama maddesi duvar karolarına göre daha serttir. Bu yüzden de duvar karosuna oranla daha az aşınır işaretleri yer alır. Yer karoları her zaman sırlıdır.

Porselen Karo

1150-1200 °C arasında fırınlanır. Sırlı ya da sırsız olabilir. Duvar ve yer karoları, bünyelerinin gözenekli olması sebebiyle ilave bir su geçirimsiz tabakaya ihtiyaç duyar. Bu, sır dediğimiz camsı bir tabaka ile sağlanır. Porselen karolar, bünya gözenekliliğinin sıfıra yakın olması sebebiyle ürün özelliğine bağlı olarak sırsız da üretilebilir. Endüstriyel ortamlar gibi hem aşınmazlık ve asit-alkali dayanımı hem de yüksek yük dayanımı gerektiren zeminler için idealdir. Diğer iki bünye türüne göre daha dayanıklıdır. Kalınlığı 7,5 mm'nin üzerindeki porselen karoların kırılma dayanımı 1300 N'nin üzerindedir. Apartman girişi, koridor ve merdivenler gibi iç mekanlar ve teras, balkon ve havuz çevresi gibi dış mekanlar için en uygun döşeme malzemesidir. Bünyenin gözeneklilik oranını bildiren su emme oranı %0,5'ten düşüktür. Dona karşı çok dayanıklıdır. Her türlü hava koşulunda kullanılabilir. Mat, parlak ve yarı parlak olarak sunulur. Parlak ve yarı parlak porselen karolar, mat yüzeyin taşlanması ile oluşur ve mat yüzeye göre daha hassastır. Parlak karolar yüksek teknik özelliklerini korurlar ancak çizilme ve lekelenmeye karşı dayanımları, mat yüzeylere göre daha düşüktür. Kayma riskinin oluşacağı zeminlerde, mat ve özellikle kaymazlık sınıfı tanımlı olan porselenler, kullanılabilecek en uygun malzemedir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.